Stambeni krediti za vlasnike tvrtke - 3D Privatne financije
Stambeni kredit za poduzetnike

Kako poduzetnik s plaćom od 604 eura može dobiti stambeni kredit od 450.000 eura

Poduzetnici su godinama bili ograničeni u dobivanju privatnih kredita, sada se to promijenilo

Poduzetnici su u pravilu prijavljeni na niske plaće, i zbog toga najčešće nisu svjesni da mogu dobiti značajniji iznos stambenog kredita za poduzetnike kao fizička osoba. Isto je moguće ali je priprema predmeta za banke složenija, a ujedno to je i ekspertiza tvrtke 3D Privatne financije.

Uvriježen termin za takav model kreditiranja je “kombinirani dohodak” vlasnika tvrtke, no u pozadini je financijski model koji kreditnu sposobnost osobe izračunava na temelju financijske snage tvrtke u vlasništvu i osobnih primanja (dohotka), te održivosti poslovnog modela tvrtke. Takvu kalkulaciju primjenjuju neke banke na hrvatskom tržištu na način da su u svojim kredit risk politikama prilagodile izračune otplatnog potencijala fizičkih osoba koje su ujedno i u vlasničkoj strukturi tvrtke. 

Upravo ta promjena omogućila je poduzetnicima dobivanje privatnih kredita nakon što su dugi niz godina u tome bili ograničeni visinom neto plaće koju si isplaćuju, a ponekad i malim brojem djelatnika koje zapošljavaju. U konačnici to je rezultiralo neatraktivnim uvjetima kredita, te uvjetovanjem sudužnika ili jamca po takvim kreditima od strane poslovnih banaka. 


Stambeni krediti za vlasnike tvrtke

Takav obračun primjenjuje se kod stambenih kredita, odnosno kredit se može koristiti za kupnju stanova, kuća, vikendica, vila za odmor ali i za izgradnju te uređenje istih. Maksimalni iznos stambenog kredita za vlasnike tvrtki ili stambenog kredita za vlasnike obrta je poslovna odluka pojedine banke, a uz maksimalne rokove otplate do 30 godina koji zavise o dobi samog nositelja kredita. U prosjeku kredit za poduzetnike iznosi oko 450.000 eura, no ima i značajnije viših zahtjeva u obradi, kao i onih skromnijih.

Isti način kalkulacije primjenjuje se i za dobivanje nenamjenskih kredita. Takav kredit može se koristiti za kupnju automobila, uređenje stana, ulaganje u startup projekt ili bilo koju drugu namjenu u skladu sa željama i potrebama tražitelja kredita. Iznosi kredita kreću se od 5.000 do 40.000 EUR, uz rokove otplate od 24 do 120 mjeseci (2 do 10 godina).

Prednosti ovakvog modela kreditiranja su mnoge, a osnovna je da se zadovoljava stvarna namjena kredita, to jest kupnja rezidencijalne nekretnine. Kod privatnih kredita, a u odnosu na poduzetničke kredite duži su rokovi otplate, kamatna stopa je konkuretna, kredit ne utječe na otplatni potencijal tvrtke, itd.

Prednosti kupnje rezidencijalne nekretnine u svojstvu privatne osobe u usporedbi sa poduzetničkim kreditima:

• Mogućnost kupnje na duge rokove, i to do 30 godina, što posljedično minimizira opterećenje novčanog toka nositelja kredita,

• Ne utječe na “kreditni rating” tvrtke, kao niti na otplatni potencijal same tvrtke spram budućih potencijalnih potreba, bilo da se radi o investicijama ili potrebama za dopunsku likvidnost,

• Ostvaruje se konkurentna kamatna stopa, 

• Mogućnost realizacije kredita bez vlastitog učešća ukoliko je tržišna vrijednost kupoprodaje u skladu s dogovorenom kupoprodajnom cijenom,

• Nema troška izrade projektne dokumentacije,

• Namjena kredita je zadovoljena ukoliko se radi o kupnji rezidencijalne nekretnine, odnosno nekretnine u kojoj je formalno pravno moguće stanovanje,

• itd.

MEDIJI O NAMA

Hipotekarni krediti za poduzetnike

Prednosti su mnoge i za nenamjenske kredite. Naime, nenamjenski kredit često predstavlja dobru polugu za dokapitalizaciju postojećeg poslovnog modela ili pri ulaganju u novi startup projekt, a kako se ne bi opteretio operativni ciklus postojećeg poslovanja ili u konačnici i pronašao dostatan iznos sredstava za novi startup. Također, sama sredstva je moguće uvesti u tvrtku kao vlasničku pozajmicu što ponovno ojačava kapitalnu poziciju tvrtke u smislu “kvazi kapitalizacije”. Izuzev prije navedenih nenamjenskih kredita sa rokovima otplate do 10 godina te iznosima do 40.000,00 EUR, u ponudi banaka su i nenamjenski krediti (tzv. hipotekarni krediti) u većim iznosima od 40.000 do 150.000 EUR, a uz rokove otplate do 240 mjeseci (20 godina). Sredstva se u potpunosti mogu koristiti nenamjenski, ali obzirom na više iznose te duže rokove otplate, neophodno je da dodatno sredstvo osiguranja bude nekretnina u vlasništvu tražitelja kredita.

Stambeni kredit za poduzetnike

Svi zainteresirani mogu se javiti u tvrtku 3D Privatne financije d.o.o. na sljedeće kontakte:
info@3dprivatne-financije.hr
+385 1 6609 695

Pratite nas na